Chuť a vůně Amsterdamu

11.06.2017

Akim

Amsterdam je vzrušující město s nezaměnitelnou atmosférou, jehož srdce tepe v pravidelném rytmu ve dne, ale taky v noci, kdy se jeho ulicemi hemží všichni ti, kdo milují zábavu a pestrý noční život. A protože jsem od přírody tuze zvědavý, neodolal jsem a vydal se na skok společně s mými dvounohými kamarády na vlastní srst poznat město svobody a neomezených možností, jež je proslulé nejen architektonickými skvosty, ale také množstvím bizarních muzeí, galerií, barů, kaváren, restaurací, klubů a taky nespočetných coffee shopů.

Zatímco si někteří cestovatelé vozí z cest suvenýry, já mám své zážitky spojené hlavně s chutěmi a vůněmi. Jsem totiž šelma obdařená vytříbeným čichem. Hned po příjezdu do metropole jsem se zamiloval do vůně kávy servírované se Stroopwafel (tenká wafle plněná karamelovým sirupem), která božsky voněla ze stánků a kaváren na každém rohu. Jelikož byli Nizozemci na počátku 17. století námořní velmocí a intenzivně kolonizovali mnohá území, v rámci obchodních styků přiváželi na evropský kontinent všemožné pochutiny z celého světa – kromě exotického ovoce a koření (např. hřebíček, muškátový oříšek) i cukr, čaj, kakao, tabák a právě i kávu. A že se v Holandsku vypije opravdu hodně kávy, dokazuje nejen statistika, která řadí tento národ v pití kávy na přední příčky světového žebříčku, ale i množství pražíren, jež mají na tomto území letitou tradici. Mimochodem, jedna z těch nejznámějších – Douwe Egberts, kterou důvěrně známe i u nás, byla založena již v roce 1753 právě v Holandsku a funguje bez problémů dodnes. Její sídlo najdete přímo v Amsterdamu.

Další vůní, která mi zamotala hlavu byla ta kanálová.😊 Ovšem tím nemám na myslí odpadní kanály, nýbrž grachty – městské vodní kanály, které jsou po obou stranách lemovány uličkami s typickými holandskými domy. Centrum Amsterdamu je nimi prošpikované a místní po nich jezdí na malých loďkách. V jejich blízkosti vane osvěžující chladivý vánek, který mě nejednou usadil na lavičku, kde jsem v klidu nasával kouzlo jedinečnosti okamžiku. Právě při této bohulibé činnosti jsem pochopil, proč je Amsterdam městem umění, malířů a milovníků krajiny i portrétů. I když se kanály zdají být na první pohled stejné, každý z nich má nezaměnitelnou atmosféru, kterou dokreslují nejen lidé, jež se v úzkých uličkách denně pohybují, ale také klenuté mosty, košaté stromy po obou březích a především unikátní domy. Podél kanálů se tyčí starobylé několikapatrové domy (tzv. grachtenpand), které jsou pověstné svými atypickými parametry. Jsou vysoké, štíhlé a hluboké, mají různě barevné a všelijak strukturované fasády a štíty s háky, velmi velká okna a také krátká a příkrá schodiště, která mají uspořit prostor a zabránit zatopení domu při povodních.

Amsterdam mě nadchnul i tím, že se po něm (stejně jako v dalších městech Nizozemska), můžete bezpečně pohybovat na kole, všude jsou totiž cyklostezky. Oldschoolová holandská kola jsou ale něco úplně jiného, než na co jsem zvyklý z domova. Jsou robustní, těžká a jejich vzhled odpovídá modelům, které byly vyrobeny v první půli 20. století, kdy byl design ještě v plenkách. A kdo by si myslel, že takové kolo nevzbudí ve vyspělé západní zemi pozornost zlodějů, by se dost mýlil. I zdánlivé rachotiny se ve městě kradou s vervou. Proč? Stará kola hodně vydrží, překvapivě pohodlně se na nich jezdí, a hlavně je po nich poptávka, protože se nikomu nechce platit 3 eura za jednu jízdu mhdéčkem. Kdo si při poznávání města nechce sedřít tlapky celodenním chozením, může si kolo půjčit a objet s ním vše, co chcete vidět. Kola lze i levně koupit třeba na bleších trzích, které jsou v celé zemi mimořádně oblíbené. Na blešácích Dapper Market, IJ-Hallen a Waterlooplein, které jsem navštívil, seženete za slušný peníz snad úplně všechno –  nábytek, knihy, cédéčka, gramofonové desky, umělecké a dekorační předměty, vybavení domácnosti, oblečení i starožitnosti.

I když jsem byl v Amsterdamu jen na skok, kosmopolitní město mě uchvátilo především přátelskostí a tolerancí, se kterou se ve většině měst setkáte spíš výjimečně. Amsterdam je navíc bohatý na zážitky i pozoruhodná míst – úzké uličky lemované množstvím kaváren, široké bulváry a náměstí s honosnými památkami, sochami a vzrostlými stromy, pečlivě udržované parky, frekventované silnice i klidná a tichá zákoutí, kde si můžete v klidu odpočinout. Duši města ale tvoří i vyvážená směs moderních a starobylých památek – od Nemo muzea vědy a techniky přes Dům Anny Frankové či Rembrandtův dům přes vždy živou ulici Utrechtsestraat, „Plovoucí květinový trh“ až po několik set let staré katedrály, kostely a paláce, které najdete na náměstích Dam a Oudekerksplein. Kromě památek jsou doménou Amsterdamu i lidé různých kultur, jejichž původ sahá až do bývalých holandských kolonií. Zřejmě i proto najdete na každém kroku restaurace nabízející chutná jídla různých kuchyní a obchůdky s nejrůznějším zbožím.