Sláva nazdar výletu!

16.08.2017

Pandora

Osm měsíců na koloběžkách uteklo jako voda a pomyslnému protržení cílové pásky se mi ani nechtělo věřit. Rozhodli jsme se však užít si naše putování do poslední chvíle, a ještě se trochu porozhlédnout po Riu de Jaineru. Výhledy a zážitky z cest ale tahle proslulá metropole rozhodně nepřekonala.

Co se týká profláknutých památek a turisty hojně navštěvovaných míst, nemohli jsme si nechat ujít například Corcovado, kde se tyčí obrovská socha Ježíše. Že je to ale atrakce šitá na míru přímo pro (líné) turisty, bylo bohužel do očí bijící. K soše vedl výtah a eskalátory, které nás dovezli až k samotné soše, kde se to hemžilo fotografujícími se výletníky.

Sochu Ježíše najdete jak v Riu, tak i v i Lisabonu.

Zavítali jsme i na jeden z nejznámějších fotbalových stadiónů na světě s názvem Maracanã, pak jsme ale raději vyrazili nachytat ještě nějaký ten bronz na proslulou Copacabanu. Cestu z téhle nepochybně nejznámější pláže jsme si navíc zpříjemnili návštěvou cukrárny Colombo, kde si mí člověčí parťáci dali cappuccino a zákusek a podle slastných výrazů rozhodně ani jedno nebylo k zahození.

Má přátelská povaha je na cestách nespornou výhodou.

Pominu-li ale zmiňované turistické evergreeny, které mě až tak nenadchly, troufla bych si Rio označit za ráj cyklistů. Všude je spousta cyklostezek a díky kolu dokonce můžete získat vstup do některých muzeí zdarma. Toho jsme využili, naposledy pořádně prošlápli naše koloběžky a zároveň si prohlídli Muzeum moderního umění v sousedním městečku. Má počeštěná nátura se totiž nezapře a zadarmo je prostě má nejoblíbenější cena. 😊

Sany mi byla z celé výpravy nejbližší a já pevně věřím, že se ještě několikrát shledáme. Třeba při dalším bláznivém dobrodružství! 🙂

Pak už jsme museli zatlačit slzu a vydat se směr letiště. Měli jsme ale štěstí – naše koloběžky jsme mohli odbavit jako normální zavazadlo, takže jsme nemuseli doplácet, jako tomu bylo cestou Mexika. Let byl opravdu dlouhý. Dvanáctihodinová přestávka v Lisabonu nám tak přišla vhod a možnost prohlédnout město jsme nemohli nevyužít.

Přestávku v hlavním městě Portugalska jsme prostě museli využít.

Teď už jsem zase zpět v Česku a ještě dlouho budu vstřebávat všechny dojmy a zážitky. Nicméně jedno vím jistě – svého rozhodnutí vydat se na tuhle bláznivou výpravu nikdy litovat nebudu.