Florencie – perla Itálie

15.11.2017

Bungee

Jen o pár městech se říká, že by je člověk měl vidět dřív, než umře. Jedním takovým je prý i Florencie. Tak jsem se tam taky vypravil na skok podívat. A jako jo, je pěkná. Všude samý palác, taky David (jako ta socha od Michelangela – i plyšová panda může mít přehled, že jo) a hlavně na každém kroku skvělá pizza a kafe. (Ano, přiznávám se veřejně – jsem kávoholik. A nestydím se za to.)

Plný žaludek je základ

Do Florencie jsme se vydali žlutým autobusem. Stačilo nějak přečkat noc a hup a člověk/panda byl tam. A ani to moc nebolelo. Už při prvním doteku tlapky na florentském hlavním nádraží jsem tušil, že to bude stát za to. Je to jako byste se vrátili do minulosti. I když třeba tradičnímu umění moc nefandíte, tak prostě musíte uznat, že Florencie patří mezi italské perly zcela oprávněně.

Florencie pandajede

S Vendy je cestování vždycky prima.

O náplni dalších několika hodin tak bylo jasno: celý víkend se ponese v duchu italské historie a budeme to prokládat kafem, vínem a hlavně pizzou. Mňam. Ať už se tu vrtnete kamkoliv, vždy dostanete na talíř pizzu, ze které se vaše chuťové pohárky zblázní. Joo a mají samozřejmě skvělou zmrzlinu… už jen kvůli těm pochoutkám se musím zase co nejdříve vrátit. Z konkrétních podniků můžu doporučit tajný bar I’Margaritaio. Lepší a VĚTŠÍ margaritu jste určitě neměli.

Došlo i na toulky po památkách

Když už jste v jednom z hlavních měst umění, měli byste se mu taky trošku věnovat. Takže rozhodně zajděte kouknout na kupoli do Florentského dómu. Na svědomí ji má slavný Brunelleschi. Musím říct, že je fakt „dech beroucí“, teda kdyby měli plyšáci plíce, tak určitě. Celkově je ale na Florencii úplně nejlepší to, že se tam můžete jen tak procházet těmi malými uličkami, a tak nějak čerpat tu nezaměnitelnou atmosféru…

Florencie pandajede

Výhledy byly stejně výživné jako zdejší jídlo.

Je tam i skvělá vyhlídka z Piazzale Michelangelo, kde najdete taky Davida, jak jinak. Hlavně však odsud můžete krásně vidět celou Florencii. Jen pozor, moc se nenaklánějte přes zábradlí. Pokud tedy nechcete zažít volný pád z hradby. Já jsem měl štěstí, dopadl jsem do kaluže. Vás by to ale asi nezachránilo. 😀

Za mě teda palec nahoru. Florencii doporučuje 11 z 10 pand. 🙂